Мистецтво без кордонів: український арт-проєкт «RE:CREATION» в Салоніках

RE:CREATION
З 29 жовтня по 14 листопада виставка українського арт-проєкту «RE:CREATION» відбудеться в галереї Govedarou gallery в Салоніках.

В рамках проєкту грецькій публіці буде представлено творчість більш ніж 15-ти яскравих українських художників. Організатором проєкту виступив Культурний центр «АртЛайн» під патронатом Консульства України в Салоніках.

Виставка покликана презентувати грецькій аудиторії розмаїття технік, стилів та творчих підходів сучасних українських митців. В експозиції буде представлено як класичний живопис, так і унікальні авторські техніки живопису на склі та на дереві, скульптуру, кераміку та ексклюзивні прикраси від відомого українського бренда Fursa Fashion.

Кураторка проєкту, відома українська художниця Маріанна Абрамова, поставила на меті презентувати творчу енергію та потенціал українського мистецтва, розкрити що надихає, стає творчім імпульсом для художника в епоху високих технологій та дослідити взаємовплив різних видів мистецтва, а отже творчо осмислити діалог мистецтв та культур в творчому доробку українських митців.

«Цей проєкт, створений в колаборації з грецьким галеристом та співкуратором Natasa Govedarou, – це ще одна яскрава ланка в ланцюжку культурних зв’язків та креативного діалогу, що вибудовується  між двома країнами, він покликаний розширити поле міжкультурного діалогу та закріпити вже зроблені успішні кроки в напрямку нашої співпраці в сфері культури між Україною та Грецією», — каже Маріанна Абрамова.

Проєкт задумувався та мав бути презентований грецькій аудиторії ще у травні цього року. Але стався карантин, який, здавалося б, паралізував життя як ззовні, так і внутрішньо. Кожен з нас та світ в цілому мав осмислити себе в нових реаліях. Для когось ця пауза стала поштовхом для творчого  вибуху, для когось моментом тиші, заглиблення в себе. Але так чи інакше, проєкт, що задумувався з метою висвітлити місце творчого імпульсу, креативного осмислення реальності в епоху розвитку високих технологій та надшвидкостей, за цей час «всесвітньої паузи» виявися ще більш актуальним.

Світ, замкнений в обмеженому просторі квартир, звернувся як раз до того, що ми звикли сприймати як даність, а саме до мистецтва. Людина на карантині звернулася до книги, передивилася безліч Музейних експозицій он-лайн, переглянула шедеври кіно та переслухала музику всіх часів. Отже, проєкт «RE:CREATION» пропонує саме зазирнути за лаштунки «творчої лабораторії»  українських митців, дослідити що стає тим живильним ресурсом, який штовхає до дій та нових звершень, які види та твори світового мистецтва віддзеркалюються в полотнах сучасного художника України, відстежити  взаємовплив різних мистецтв та культур у творчому процесі.

Так, Маріанна Абрамова досліджує тему театру в нашому житті, де ми є глядачами та водночас творцями тієї реальності, що ховається за лаштунками і от-от відкриється нашому зору. Ірина Акімова надихається актуальними за всі часи п’єсами Шекспира та трактує образи вічної любові Ромео та Джульєтти, а також неминучу драму конфлікту Монтеккі та Капулетті в абстрактному ключі, фіксуючи зліпки пікових емоційних станів. Енергія та пристрасть аргентинського танго прихована у контрастних, динамічних  полотнах Інни Катющенко. Природа стає відправною точкою творчості цілої низки яскравих художників. Катерина П’ятакова вбачає в красі природи головний ресурс натхнення та відтворює в своїх пастельних роботах живу матерію моря до відчуття присутності. Символічним змістом наділяє природу та стихію води Ярослав Валієв – на його полотнах  гори стають метафорою діалогу між минулим та майбутнім, а море – бурхливим потоком свідомості. Аліна Храпчинська відтворює мінливі стани природи за допомогою яскравої м’ясистої колористичної фактури в живописі, створеному на пленерах в різних куточках світу, в тому числі в Греції. Також калейдоскопом яскравих емоцій та природних станів постають пейзажі Лілії Постіл. А Олена Смаль оспівує Космос та космічну енергію, як організуючу енергію життя. В яскравих керамічних роботах Марії Літічевської — краса та неповторна виразність природних джерел: гейзерів та мінералів.  Жіночий образ як втілення  природної гармонії — у витончених, лаконічних скульптурних композиціях Набіля Вехбе (Україна-Ліван). Жінка постає ключовим образом і у творчості Тетяни Черевань, яка вдало поєднує в представлених роботах дослідження жіночої психології з відтворенням екзотичної чуттєвості та присмаком  далеких мандрів. А на чорно-білих полотнах Олександри Мусієнко жінка — символ краси та споконвічна загадка. Олександр Фандіков — творець легенд та знавець містичних істот — відтворює пори року з допомогою лісових міністрелей, які наспівують мелодію осені, а його магічний персонаж «Охоронець снів», оберігає затишок у домі в будь які часи та за будь яких обставин. Гра сонця та світла на унікальних картинах зі скла Лілії Задоянчук постають співавторами творчого процесу та кожного разу по-новому розкривають розкіш відтвореної миті життя. Поштовхом для творчості Паоло Васильченко стають філософські роздуми, що  втілені в складній композиційній та кольоровій мозаїці роботи «Іоан». Дмитро Зазімко звертається до таїни знаків та символів прадавніх часів, намагаючись крізь магію минулого розкрити значення подій сьогодення.  Яскрава  нота проєкту — ексклюзивні прикраси від українського бренду Fursa Fashion, що  майстерно поєднує етнічні українські мотиви та сучасний дизайн, а отже, робить українську історію частиною сьогодення.

Світ напевно ніколи вже не стане таким, яким був раніше. Певні речі зміняться докорінно. В кращу сторону чи навпаки, ще не відомо, але вочевидь, навіть на піковому етапі техногенного розвитку, цей світ неможливий без творчого самопізнання та мистецтва, як однієї з найяскравіших ланок в цьому процесі. Мистецтво завжди було і буде вікном у світ, навіть крізь закриті кордони.

Запрошуємо зазирнути за лаштунки творчого процесу та побачити вітальну енергію натхнення втілену в яскравих образах  живописного твору, в скульптурі, кераміці та унікальних ексклюзивних прикрасах українського бренду Fursa Fashion.

Учасники: Маріанна Абрамова, Ірина Акімова, Тетяна Черевань, Олександр Фандіков, Інна Катющенко, Марія Літічевська, Олександра Мусієнко, Лілія Постіл, Катерина П’ятакова, Олена Смаль, Ярослав Валієв, Паоло Васильченко, Набіл Вехбе (Україна- Ліван), Аліна Храпчинська, Лілія Задоянчук, Дмитро Зазімко та ексклюзивний український ювелірний бренд Fursa Fashion.

 

 

Онука
Предыдущий материал

Must see: на ТБ покажуть цикл документальних фільмів «Фантастичні українці» про сучасних митців

Евгений Хмара
Следующий материал

Музыка, которая исцеляет: Евгений Хмара презентовал пятый альбом

Новости партнеров